Behandelingen

Wanneer uw kat last heeft van:

– klitten

– vervilte vacht

– haarballen

– overmatig haarverlies

– moeite om zelf de vacht bij te houden

Dan kan de kat wel wat extra hulp bij de vachtverzorging gebruiken. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom uw kat de vachtverzorging niet meer goed zelf kan bijhouden. Wanneer een kat overgewicht heeft bijvoorbeeld, dan kan hij bij bepaalde plekken niet meer goed bij. Of wanneer de iets oudere kat last heeft van artrose dan heeft hij ook moeite met zichzelf te wassen omdat hij niet meer zo lenig is. Elke kat en elke vacht is anders. Hoe vaak en welke behandeling nodig is verschilt dan ook per kat. De ene kat heeft veel sneller last van klitten in de vacht dan de ander. Ook haarverlies kan enorm per kat en per periode verschillen. Door veel haarverlies kan de kat last hebben van haarballen. Katten die last hebben van klitten of vervilting hebben altijd pijn. De klitten trekken aan de huid en hierdoor is elke aanraking en beweging zeer pijnlijk voor de kat.

De behandelingen worden zonder narcose of andere kalmerings middelen uitgevoerd. Er worden geen dwangmiddelen gebruikt. Gestreefd wordt naar een rustige en stressvrije behandeling waar het welzijn van de kat altijd voorop staat! De vacht wordt zoveel mogelijk gespaard en alleen geschoren wanneer uitkammen van de klitten niet mogelijk is of te pijnlijk is. Een behandeling is altijd maatwerk en ter plaatse wordt bekeken wat op dat moment de beste behandeling is.

Nagels knippen:

Voor elke behandeling worden standaard de nagels geknipt mits de kat dit toelaat.

Standaard behandeling/uitdunnen:

Een (half)langharige kat heeft naast de dekharen ook veel onderwol. Dit is het pluizige doffe haar. Bij de standaard behandeling wordt een deel van de losse onderwol verwijderd, ook wel uitdunnen genoemd. Door het deels verwijderen van de onderwol zullen er minder snel klitten kunnen ontstaan. De kat zal minder last hebben van haarballen en er zal minder los haar in huis rond dwarrelen.

Ook bij de korthaar katten wordt het losse haar verwijderd wat zorgt voor minder haren in huis en/of haarballen.

Combinatie van uitdunnen en scheren:

Het is ook mogelijk om alleen de buik te scheren en de rest van het lichaam wat uit te dunnen. Hier kan voor gekozen worden wanneer het lastiger is om de buik regelmatig zelf te kammen en het bijhouden van de rest van het lichaam geen probleem is.

Scheren:

Bij veel ernstige klitten en vervilting is volledig scheren de enige mogelijkheid. Alleen de pootjes en staart worden niet geschoren. Het kopje wordt in model geknipt indien nodig. De ervaring is dat veel katten zich, nadat ze verlost zijn van deze pijnlijke klitten en vervilting, weer lekker in hun vel voelen.