Behandelingen

Wanneer uw kat last heeft van:

– klitten

– vervilte vacht

– haarballen

– overmatig haarverlies

– moeite om zelf de vacht bij te houden

Dan kan de kat wel wat extra hulp bij de vachtverzorging gebruiken. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom uw kat de vachtverzorging niet meer goed zelf kan bijhouden. Wanneer een kat overgewicht heeft bijvoorbeeld, dan kan hij bij bepaalde plekken niet meer goed bij. Of wanneer de iets oudere kat last heeft van artrose dan heeft hij ook moeite met zichzelf te wassen omdat hij niet meer zo lenig is. Elke kat en elke vacht is anders. Hoe vaak en welke behandeling nodig is verschilt dan ook per kat. De ene kat heeft veel sneller last van klitten in de vacht dan de ander. Ook haarverlies kan enorm per kat en per periode verschillen. Door veel haarverlies kan de kat last hebben van haarballen. Katten die last hebben van klitten of vervilting hebben altijd pijn. De klitten trekken aan de huid en hierdoor is elke aanraking en beweging zeer pijnlijk voor de kat.

De behandelingen worden zonder narcose of andere kalmerings middelen uitgevoerd. Er worden geen dwangmiddelen gebruikt. Gestreefd wordt naar een rustige en stressvrije behandeling waar het welzijn van de kat altijd voorop staat! De vacht wordt zoveel mogelijk gespaard en alleen geschoren wanneer uitkammen van de klitten niet mogelijk is of te pijnlijk is. Een behandeling is altijd maatwerk en ter plaatse wordt bekeken wat op dat moment de beste behandeling is.

Nagels knippen:

Voor elke behandeling worden standaard de nagels geknipt mits de kat dit toelaat.

Standaard trimbehandeling:

Een (half)langharige kat heeft naast de dekharen ook onderwol. Dit is het pluizige doffe haar. Bij de standaard behandeling wordt er niets geschoren en wordt de gehele vacht goed uitgekamd. Er zullen dan minder snel klitten kunnen gaan ontstaan. De kat zal minder last hebben van haarballen en er zal minder los haar in huis rond dwarrelen.

Ook bij de korthaar katten wordt het losse haar uitgekamd wat zorgt voor minder haren in huis en/of haarballen.

Standaard behandeling en deels scheren/knippen:

Indien de kat klitten heeft die niet meer uit te kammen zijn dan moeten deze geschoren worden. Het is ook mogelijk om ook alleen de buik en broek te scheren en de rest van het lichaam goed uit te kammen. Hier kan voor gekozen worden wanneer het lastiger is om de buik en broek regelmatig zelf te kammen en het bijhouden van de rest van het lichaam geen probleem is.  

Scheren:

Bij veel ernstige klitten en vervilting is scheren de enige mogelijkheid. Ik probeer wel zoveel mogelijk goede vacht te sparen maar soms is het beter om de kat geheel te scheren. De ervaring is dat veel katten zich, nadat ze verlost zijn van deze pijnlijke klitten en vervilting, weer lekker in hun vel voelen.